Objavljeno

Lažna e-pošta vašega šefa

Lažna e-pošta vašega šefa

Lahko se zgodi, da e-poštno sporočilo z lažnim predstavljanjem pošlje nekdo, ki se predstavlja za avtoriteto v vašem podjetju. To je lahko vodja na srednji ravni, vodja oddelka ali celo član uprave. Ne glede na to, kateri rang poskušajo potegniti, morate vedeti, na kaj morate biti pozorni, da se izognete prevarantom.

Pozorni morate biti na e-poštni naslov. E-poštni naslovi goljufov so pogosto ustvarjeni na gmailu, saj so brezplačni in jih je lahko ustvariti. 
Pozorni bodite tudi na vsebino – vsebina je napisana tako, da v vas spodbudi čustven odziv, da bi reagirali brez premisleka. Vsebina vsebuje slovnične napake.
V lažnem e-poštnem sporočilu “vašega” šefa verjetno še piše, da pošljite telefonsko številko, da vas bo lahko kontaktiral. Kraja telefonske številke se lahko uporablja za številne namene:

  • pošiljanje zlonamernih povezav prek SMS sporočila,
  • ponarejanje prave telefonske številke, da bi se poskušali lažno predstaviti enemu od vaših kolegov ali družinskih članov in
  • napadi z zamenjavo SIM kartice, pri katerih napadalci uporabijo osebne podatke, ki jih zberejo o vas, da bi poskušali pridobiti dostop do vaše telefonske številke prek ponudnika mobilnih storitev.