Objavljeno

Izsiljevalska e-poštna sporočila

izsiljevanje-kriptovalute

Številne izsiljevalske prevare z lažnim predstavljanjem, zahtevajo kripto plačila v zameno za to, da delodajalcu, prijateljem ali družinskim članom ne pošljejo domnevno obremenilnih ali sramotnih informacij, fotografij ali video posnetkov o vas.

Obstajajo tudi prevare z izsiljevanjem, ki zahtevajo od zaposlenega, da na primer izda zaupne informacije oz. podatke. Eden od primerov bi bil ciljanje na zaposlenega pri ponudniku mobilnih storitev, da bi zamenjali SIM s prenosom telefonskih številk strank na naprave, ki jih nadzorujejo kibernetski kriminalci.

Kako to dosežejo?

  • Spletni kriminalci v e-poštnem sporočilu trdijo, da so izkoristili nekakšno ranljivost, ki jim je omogočila dostop do zgodovine brskalnika vaše naprave, kamere in/ali mikrofona.
  • Trdijo, da imajo videoposnetek(-e), na katerem delate neprimerne stvari (na primer obiskujete pornografske spletne strani).
  • Trdijo, da imajo v zvezi z vami tudi druge zadeve, za katere ne morete tvegati, da bi postale javno znane.
  • Zahtevajo plačilo za nerazkritje informacij – večinoma v kriptovalutah.

Te prevare so običajno nore, saj ciljajo na kup uporabnikov z upanjem, da vsaj eden od njih počne neprimerne stvari in ne želi, da bi ga ujeli. Vendar je potreben le en, ki se boji in ne želi tvegati, da bi se njegova skrivnost razkrila, da privede do ogroženosti podjetja ali strank.