Objavljeno

E-poštne ljubezenske prevare

Ljubezenske prevare niso novost, so pa med najbolj intenzivnimi in učinkovitimi, saj ciljajo na ranljive posameznike na najbolj oseben način. Od nas skušajo doseči čustven odziv in nam odtujiti prihranke.

FBI-jev center za pritožbe glede internetnih zločinov poroča, da je samo v letu 2020 23.751 žrtev goljufij z zaupanjem/ljubenskih prevar izgubilo več kot 600 milijonov dolarjev. Ne pozabimo, da so to samo prijavljeni primeri – veliko tovrstnih prevar ostane neprijavljenih, ker se ljudje včasih sploh ne zavedajo, da so bili oškodovani, ali pa jih je preveč sram, da bi to komu priznali.

Ljubezenske prevare se razlikujejo, vendar pogosto na splošno vključujejo naslednje:

  • spletni kriminalec cilja na nekoga, ki je bil pred kratkim samski, ovdovel ali je drugače osamljen. Ideja je, da je take ljudi lažje izkoriščati, ker so čustveno ranljivi. Ti primeri lažnega predstavljanja običajno prihajajo prek e-pošte, besedilnih sporočil in sporočil v družbenih omrežjih.
  • Napadalec se pretvarja, da je v žrtev zaljubljen. Tu se lahko napadalec predstavlja kot bodoči snubec, ter tako pridobi žrtvino zaupanje in jo celo izolira od svojih prijateljev in družine. Prav tako se lahko pretvarja, da ima zasebne podatke o žrtvi, ki jih lahko uporabi za izsiljevanje.
  • Napadalec se pretvarja, da je prijatelj ali sorodnik žrtve. Medtem ko se predstavlja kot sorodnik, se bo napadalec oglasil (običajno po e-pošti, telefonskem klicu ali besedilnem sporočilu) in povedal, da je v nekakšni nujni situaciji in potrebuje takojšnjo finančno pomo.

Kako je torej videti eden od teh primerov lažnega predstavljanja? Tukaj je primer, ki so ga objavili na spletni strani varninainternetu.si:

Za konec še poseben poudarek – ne nakazujte neznanim osebam denarja po spletu.