Objavljeno

3-2-1 pravilo varnostnega kopiranja

Mogoče se sliši kot pravilo za otroke, vendar 3 2 1 pravilo lahko reši vašo organizacijo z roba katastrofe.

Izguba podatkov je grožnja, ki lahko ogrozi tako podjetja, kot tudi posameznike. Nihče ne mara delati varnostnih kopij, dokler ni že prepozno in se sprašujemo, zakaj jih nimamo. Torej, kako najbolje zaščititi svoje podjetje in stranke ali pa zgolj samo svojo bazo fotografij, ki jih posnamemo?

Rešitev je 3-2-1 varnostno kopiranje

Ta metoda je zelo učinkovita in jo priporočajo tudi strokovnjaki za varnost. 3-2-1 je bolj strategija, ki zmanjša tveganje izgube podatkov:

  • hranite vsaj 3 kopije vaših podatkov,
  • vaše podatke hranite na 2 različnih vrstah pomnilnika,
  • vsaj 1 kopijo hranite zunaj mesta

Torej v skladu s strategijo 3-2-1 morate varnostne kopije shranjevati v 2 napravah različnih vrst ali pomnilniških medijih. Torej v napravah, ki niso priključene na vaš računalnik (na primer zunanji disk, optični disk, USB ključ ali hramba v oblaku). V primeru lokalne katastrofe (na primer požar) vam hramba na enem mestu ne bo koristila. Tu pride v poštev pravilo 1. Ta del pravila 3-2-1 določa, da morate vsaj eno kopijo podatkov shraniti na drugem mestu, kot je strežnik v oblaku, v drugem delu države oz. v drugi državi.

Zakaj pravilo 3-2-1 deluje?

Dvoslojna zaščita in večja prilagodljivost dostopa do podatkov sta razloga, zakaj je pravilo varnostnega kopiranja 3-2-1 strategija, ki jo priporočajo strokovnjaki za varnost po vsem svetu. Toda pri vsem tem si je treba zapomniti eno pomembno stvar …

  • Poskrbeti morate tudi za varnost varnostnih kopij, da do njih dostopajo samo pooblaščene osebe.
  • Načrtujte in izvajajte pogoste varnostne kopije. Varnostne kopije morate izvajati v kratkih, rednih intervalih, da zagotovite varnostno kopijo vseh podatkov.
  • Redno preverjajte kakovost in preverite, da varnostne kopije delujejo.

Morda se zdi, da je s strategijo varnostnega kopiranja 3-2-1 veliko dela, vendar vam lahko prihrani veliko časa, razočaranja in denarja, ko gre kaj narobe. In če je Murphyjev zakon resničen, se lahko stvari v nekem trenutku vedno zgodijo.