Objavljeno

VFEmail: po vdoru izgubili VSE

Nekaterim hekerjem očitno ne gre za zaslužek

VFEmail je bila varna storitev za elektronsko pošto, ki je delovala že skoraj 20 let. V ponedeljek, 11. februarja pa so utrpeli hekerski napad, ki je uničil vse: strežnike, varnostne strežnike, vse -mapo za mapo.
Pri iskanju osumljenca se je ustavilo, tudi motiv za tako dejanje je nejasen. Podjetje pa je uničeno.

Bi v podjetju lahko kaj več storili, da se napad ne bi zgodil? Zakaj je ta vrsta napada izstopajoča – in je bolj dejanje osebne zlonamernosti kot kibernetskega kriminala?

Kako lahko izgubite vse?

Rick Romero je podjetje VFEmail ustanovil leta 2001. Ko se je hekerski napad začel, so hkrati padli vsi strežniki. Lahko si zamislimo kakšna panika in obup sta prizadela vse vpletene.
Za vsako podjetje je misel, da vse izgubijo, kot nočna mora.

Napad je VFEmail opisal kot »katastrofalen«. Dve uri po tem, ko se je napad začel, so napadalce končno ujeli. In sicer pri formatiranju enega od rezervnih strežnikov. Toda takrat je bilo že prepozno. Vse je bilo izgubljeno in videti je, da se ne da nič povrniti. VFEmail je bil v preteklosti že napaden, vendar ne tako hudo kot sedaj.

Večina kaznivih dejanj, tako kibernetskih kot na splošno, je storjenih zaradi materialne koristi – denarja. Običajno je dobiček edini razlog, zaradi katerega bi napadalec želel napasti omrežje podjetja.

Toda hekanje e-poštne storitve samo tako, da lahko popolnoma izbrišete vse iz njihovih strežnikov je malo … kontra intuitivno. Kaj je plačilo? Kaj je bilo s tem pridobljeno?

Zdi se, da je to dejanje posledica nekega osebnega spora. Vsekakor gre za neobičajen napad, saj drugega kot osebno zadoščenje ni mogoče iztržiti z uničenjem 20-letnega podjetja.