Objavljeno

Tudi Apple je dodal HTTP varnostno opozorilo na Safari

Safari se pridružuje Firefox-u in Chrome-u pri opozarjanju uporabnikov o HTTP straneh

Safari Technology Preview je napredna različica brskalnika Safari, ki vam omogoča ogled vrhunskih napredkov.

Safari Technology Preview verzija 46 je na voljo za macOS Sierra in High Sierra. Sprememba je tudi v uporabniškem vmesniku – ko je uporabnik na strani, ki ni varna in je na njej polje za vnos gesla ali kreditne kartice, se v polju za pametno iskanje (naslovna vrstica) pojavi varnostno opozorilo. In če boste zamudili opozorilo, boste prejeli spodnje sporočilo – ki je že aktivno v trenutni različici programa Safari (11).

Ni ravno isto, kar Mozilla in Google delata že celo leto, vendar je podobno.

Chrome in Firefox sta v začetku januarja začela označevati spletna mesta z nezaščitenimi polji z geslom z “Ni Varno”. Od takrat se je opozorilo razširilo tudi na katerokoli HTTP spletno stran, ki ima besedilno polje. Razlika je v tem, da sta Google in Mozilla varnostno opozorilo postavila poleg URL-ja v naslovni vrstici. Apple pa te ne opozori, razen če klikneš na polje, za pametno iskanje.

Seveda je to del večjega načrta brskalnikov, da namestite SSL certifikat in da bodo vse strani preko HTTPS. SSL zavaruje povezavo med spletnim mestom in obiskovalci s šifriranjem kar preprečuje krajo zaupnih podatkov in vsilitev tuje vsebine.

Sčasoma bodo brskalniki vsako stran preko HTTP označili za Ne Varno.

Za zdaj se opozorila počasi razvijajo, da se lastniki spletnih strani lahko pripravijo. Če še niste ugotovili, čas je, da si pridobite svoj SSL certifikat.