Objavljeno

5 enostavnih a učinkovitih napotkov pri spletnem nakupovanju

Prazniki se bližajo, prav tako pa grožnje. Ponujamo vam nekaj nasvetov o varnosti pri spletnem nakupovanju

Počitniška sezona se je pričela. Prihaja tisti čas v letu, ko so trgovine polne posebnih ponudb in popustov in … LJUDI! Tako postane nakupovanje, ki naj bi bilo zabavno, izčrpavajoče doživetje. Zato mnogi med nami raje nakupujemo preko spleta.

Toda spletno nakupovanje ima svoje pasti. Enako kot praznično nakupovanje aktivira naše nakupovalne nevrone, aktivira tudi demonske nevrone v možganih kibernetskih kriminalcev.

1. S za varnost

Ko obiščete spletno mesto, obstajata dva glavna protokola HTTP in HTTPS. Ta S pomeni veliko razliko. V tem primeru pomeni “VARNO”.  Če se URL prične s HTTPS , je vaša povezava s to spletno stranjo varno šifrirana. To pomeni, da bodo občutljive informacije, kot so vaš ID, geslo, podatki o kreditni kartici itd., šifrirane in nobena zlonamerna tretja oseba ne bo mogla preseči teh informacij.

Če stran nima HTTPS varne povezave, ji enostavno recite adijo!

2. Recite “NE” javnemu Wi-Fi

Javna omrežja NISO VARNA! Kolikor imamo radi javna omrežja, bi morali omejiti uporabo zgolj na tekstovna sporočila. Ko gre za pošiljanje občutljivih podatkov na spletno mesto / aplikacijo, so javna omrežja Wi-Fi dobra za nič. Za 7-letnega otroka je bilo potrebno le 10 minut, da je vdrl v javni Wi-Fi. Ja, sedemletni otrok!

Torej, uporabite svoje podatke in se držite stran od težav!

3. Uporabljajte aplikacije, ki ste jih prenesli iz zaupanja vrednih virov

Pozdravljeni uporabniki Android. Kot vsi vemo, je veliko lažje namestiti nepooblaščene aplikacije tretjih oseb v Android kot na drugih platformah. To je lahko dobro, ali slabo, ker daje priložnost spletnim kriminalcem, da vrinejo zlonamerno programsko opremo in ukradejo podatke uporabnikov.

Zato vedno vztrajajte pri uporabi uradnih aplikacij, ki jih prenesete s pooblaščenih platform.

4. Bodite skeptični

Če kdaj naletite na ponudbo, ki zgleda nesmiselna prvič ko jo pogledate, in drugič tudi, najverjetneje tudi je nesmiselna. Poizkus, da pretentaš uporabnika s klikanjem ni nič novega. Skoraj vsi na internetu poznajo ponudbe za iPad, ki stane samo 20 EUR in brezplačne pametne telefone – ampak človeška narava zmaga in to spletne kriminalce spodbuja, da še vedno to počnejo.

Naslednjič, ko zagledate smešno poceni ponudbo, se kontrolirajte in si recite: “Če zgleda prelepo, da bi bilo res, verjetno tudi je.”

5. Premislite, preden kliknete in preberite preden razmislite

Razpršeno ribarjenje je postala tehnika, s katero se kibernetski kriminalci ukvarjajo, da bi uporabnike zavedli, da kliknejo določeno povezavo ali obiščejo določeno spletno stran. To delajo s hkratnim kroženjem elektronskih sporočil na tisočim uporabnikom hkrati. Morda verjamete, da je bila e-pošta poslana od stranke, iz katere piše. Vendar temu morda ni vedno tako. Kot pravilo, preverite e-poštni naslov pošiljatelja preden kliknete nanj ali naložite karkoli. Prav tako ne pozabite preveriti, kaj je napisano. Precej pogosto taka sporočila vsebujejo nekatere resnično neumne slovnične napake.