Objavljeno

Koliko denarja so zaslužili avtorji “WannaCry”

Skupna odkupnina je nižja kot si mislite

Strokovnjaki kibernetske varnosti so imeli veliko dela, saj se je 12. maja po celem svetu začel širiti WannaCry izsiljevalski virus.

Zgodba o zlonamerni programski opremi WannaCry spominja na hollywoodski scenarij. 12. maja se je virus razširil kot požar – z začetkom v Evropi – okužil je več kot 200.000 računalnikov, vključno z nekaterimi bolnišnicami.

Izsiljevalski virus je izkoristil raniljivost Microsoft Windows-ev, ki so jo odkrili NSA in je bila odpravljena dva meseca pred napadom (posodobite, če ga še niste). To še posebej izkoriščajo  WannaCry za okužbo naprav znotraj organizacij.

Torej, če ste avtor izsiljevalskega virusa, ki uspešno širi napade po vsem svetu in okuži skoraj četrt milijona naprav in velikih podjetij, vključno z Renaultom, FedExom, koliko denarja lahko pričakujete, da boste zaslužili?

WannaCry zahtevajo odkupnino 300 dolarjev plačane v internetni valuti Bitcoin. Po treh dneh, se odkupnina poveča na 600 dolarjev. Ker se je večina računalnikov okužila v petek, se bo odkupnina podvojila za tiste, ki niso plačali do nedelje.

Izsiljevalci zahtevajo plačilo na enega od treh Bitcoin naslovov. Medtem, ko so Bitcoin plačila anonimna (razkrivajo le Bitcoin naslov pošiljatelja in prejemnika), so vse transakcije javne, zapisane na “blockchain. Tako je enostavno pogledati, koliko prihodkov prejemajo avtorji WannaCry virusa. Vidimo lahko pošiljateljev in prejemnikov naslov ter čas transakcije.

Po pregledu teh podatkov na “blockchain”, so WannaCry v ponedeljek prejeli 215 plačil. Vendar vsa plačila niso bila odkupnina. 35 plačil je bilo pod 1 dolar in 15 pod 25 dolarjev. Mnogi od teh plačil so dvojniki – poslani od iste osebe. To kaže na to, da so bila ta majhna plačila verjetno od raziskovalcev, ki so testirali izsiljevalsko aplikacijo. Dva plačila sta bila okoli 50 dolarjev – večje, kot je potrebno za testiranje in veliko manjše kot znaša odkupnina. Gre morda za napako ali pa za žrtve, ki so se dogovorile za nižjo odkupnino.

Preostalih 163 plačil je v razponu od 3.424 do 168 dolarjev. Skupni znesek zbranih odkupnin je 51.644. Skoraj 20.000 od celotne odkupnine je bilo nakazane na ponedeljek.

Medtem ko se Bitcoin lahko neposredno uporablja za nakup nekaterih predmetov, bodo kriminalci morali imeti možnost, da valuto spremenijo v dolarje (ali katerokoli valuto). Ampak glede na ogromno količino pozornosti, ki so jo deležni, bo varno pretvarjanje valute lahko problem.

Zločinci za zdaj niso zaslužili še nič. Noben znesek odkupnine  se še ni preselil na katerikoli Bitcoin naslov. Možno je, da se bitcoin ne bo nikoli premaknil – še posebej, če se kriminalci bojijo, da jih bodo identificirali. Če se to zgodi, bo ta denar “pozabljen” – viden bo na “blockchain”, vendar nikoli uporabljen.