Objavljeno

Firefox testira novo funkcijo zaščite sledenja

Varnost in zasebnost gresta z roko v roki. Ljudje ne bi smeli imeti samo varne povezave na spletu, ampak bi morali imeti tudi možnost omejitve sledenja tretjih oseb.

Morda ste seznanjeni s programsko opremo kot sta “EFF Privacy Badger” ali “Brave spletnim brskalnikom”, ki sta ustvarjena z namenom samodejnega prepoznavanja in blokiranja sledilcev, ki spremljajo vašo dejavnost.

Firefox ponuja svojo rešitev, ki se imenuje “Tracking Protection”. Pri Mozilli pravijo, da so pri zasebnem brskanju že nekaj časa omogočali zaščito sledenja, sedaj pa omogočajo privzeto blokiranje sledilcev, ki nam sledijo po spletu.

Ta funkcija omogoča tudi osnovno blokiranje oglasov, saj pogosto ta tip blokade išče vsebino kot tretja oseba. Oglaševalske mreže pogosto vključuje funkcijo sledenja, saj s tem oglaševalcem omogočijo, da prilagodijo oglase nam in našim brskalnim navadam.

Za zdaj je “Tracking Protection” na voljo samo preko Firefoxovega “Test Pilot-a”, ki je izšel maja 2016. “Test Pilot” je Firefox-ov dodatek, ki uporabnikom omogoča preizkus funkcij, Mozilli pa lahko sporočite vaše mnenje.